keskiviikko 14. maaliskuuta 2018

Pala paratiisia kotiin


Puutarhaharrastajalle suomalainen talvi on loputtoman pitkä. Se alkaa syksyllä liian aikaisin yöpakkasten nitistäessä puutarhan viimeisetkin ilonaiheet. Sitten yleensä lämpenee ja loputtomilta tuntuvat syyssateet piiskaavat pihaa, niin ettei sinne viitsi juurikaan mennä, eikä siellä sen puoleen mitään edes näkisi tehdä. Talven alkaminen tahtoo täällä etelämmässä venyä tammikuulle ja sitten kun se alkaa, niin se jatkuu.. -ja jatkuu. 

Entäs se kaipauksella odotettu kevät sitten? Useimmiten se puijaa sinua aurinkoisilla päivillä, mitkä sulattavat lumet ja saavat ensimmäiset keltaiset pikkuauringot työntymään roudan keskeltä tienpientareita koristamaan. Ilmassa kuuluu iloinen liverrys ja kohta bongaat ensimmäisen kohmeisen kärpäsen. Kevätfiilis nousee tappiin ja kas.. -sitten pyryttää ja tuulee Siperiasta seuraavat kaksi kuukautta. Joskus jopa juhannukseen.

Helpota kesänkaipuuta


Jos et enää millään jaksa odottaa kevättä, tee pieni pala puutarhaa sisälle. Minä tein tällä kertaa minipuutarhan sohvapöydälle, mikä kaipasi piristystä kaukosäädintarjottimen tilalle. Erilaisia minipuutarhoita olen tehnyt useampia, sekä ulos että sisälle. Juttua niistä löytyy toisesta blogistani Minipuutarhani - My miniature garden. Minipuutarhan voisi teknisesti mieltää monilajisena kausi-istutuksena.

Koska kyseessä ovat elävät kasvit, istutuksen kesto riippuu hoitajan viitseliäisyydestä. Lisähaastetta hoitajalle tulee, kun istutukseen yhdistellään erilaisia hoitotarpeita (kastelu, valo, kasvualusta) vaatovia kasveja. Kaiken ei kuitenkaan tarvitse olla ikuista, sillä tämän minipuutarhan suurin funktio juuri nyt on kesänkaipuun ja tyydyttäminen. Valitsemalla yhteensopivat oikein ja perehtymällä huolella niiden hoitoon, voi minipuutarha toki kukoistaa pidempäänkin.


Päätä mitä haluat


Olen jo pidempään etsinyt kirpputoreilta pientä kopiota jostain antiikin ajan patsaasta ja viimein tammikuisella Kontti -kierroksellani löysin sellaisen parilla eurolla. Sen jälkeen tarvitsin astian. Yleensä olen tehnyt minipuutarhani pyöreisiin astioihin ja sellainen olisi sopinyt sohvapöydälle hyvin. Tammikuu ei kuitenkaan taida olla ihan paras sesonki ruukkumyynnille, joten jouduin tyytymään neliskulmaiseen astiaan, koska halusin saada astian mukaani heti, enkä seuraavalla viikolla.

Suosittelen, että hankit astian missä on riittävästi multatilaa sekä reikä pohjassa ylimääräisen veden pois pääsemiseksi. Olen karvaasti kokenut mitä tapahtuu minipuutarhalle reiättömässä astiassa, kun sen unohtaa ulos vesisateeseen pariksi viikoksi. Lopputulos ei ole hyvä, ellet satu kasvattamaan suokasveja.

Jos kuitenkin päädyt käyttämään umpinaista astiaa, kannattaa alimmaiseksi laittaa salaojitus. Tähän astiaan laitoin pohjalle noin 2-3 senttiä kevytsoraa. Ulkoistutuksissa olen käyttänyt astian pohjalla sitä materiaalia mitä pihalta on kulloinkin löytynyt, käpyjä, haketta, saviruukunpalasia jne. Salaojitusta kannattaa käyttää myös liikakosteudelle arkojen kasvien alla, vaikka astiassasi pohjareikä olisikin.

Metalliastiani on saumattu ja se kesti tekemäni vesitestin, mutta laitoin varmuuden vuoksi pohjalle vielä muovin. Astiasta irtoaa käsiin myös tummaa likaa (jotain patinointiainetta?), joten liimasin astian pohjaan huonekalutarratassut. Tassut suojaavat myös sohvapöydän lasipintaa naarmuuntumiselta.



Multaseoksen tein itse Kekkilän kukkamullasta ja kookosrouheesta. Olen huomannut, että kookosrouhe pitää mullan paremmin ilmavana eikä se kovetu niin helposti. Tärkeintä on, että käytät valitsemillesi kasveille sopivaa multaseosta. Esimerkiksi kaktuksille ja mehikasveille kannattaa käyttää hiekkaisempaa ja niukemmin lannoitettua kaktusmultaa.


Visio käytäntöön


Olet varmaankin jo hahmotellut pienoispuutarhasi mielessäsi ja sovitellut kasveja sekä koristeita astiaasi ruukuissaan.


Kun istutussuunnitelma on valmis, päästään istuttamaan. Aloita ensin isoimmista ja taka-alalle tulevista kasveista ja etene kohti pienempiä kasveja. Ota kevyesti kasteltu kasvi ruukustaan varovasti kääntämällä ruukku ylösalaisin ja tukemalla kasvia toisella kädellä. Istuta kasvi paikalleen varovasti paakkua rikkomatta. Varmista, että kasvin ympärillä on multaa, mutta älä kuitenkaan tiivistä sitä liikaa.


Ota kasvien lajikelappuset talteen, mikäli haluat myöhemminkin muistaa mitä istutit. Perehdy myös eri kasvien hoito-ohjeisiin. Tietysti tämä kannattaisi tehdä jo kasveja valitsessa, mutta monesti kasvien valinta tapahtuu enemmän esteettisellä silmällä, kuin esimerkiksi samanlaiset kasvuolosuihteet omaavasta ryhmästä.

Esimerkiksi etsimällä tietoa tuon yläkuvan muorinkukan nimellä löytyy näin hieno esittelyvideo:


Muut tässä istutuksessa käytetyt kasvit ovat:
  • Kuningasbegonia Begonia Rex,
  • Fittonia Fittonia verschaffeltii
  • piilokukka Cryptanthus bivittatus
  • lankaköynnös Muehlenbeckia complexa
  • keisarinhopea-aralia? Polyscias fruticosa (tästä en ole ollenkaan varma)

Lisää lopuksi istutukseen haluamasi somisteet, esimerkiksi patsaat, kivet, koristesoraa, lasirouhetta tai vaikka pieni vesiallas ilmaa kostuttamaan. Tähän tuli olosuhteiden pakosta vain tuo patsas ja polku sen luokse toisen kasvin juurelta kahmaisemastani koristekivestä. Laattakivipolku olisi ollut hienompi, mutta kivien etsiminen lumen alta ei houkuttanut. Mahdollisesti lisään tuohon vielä jonkinlaisen naru- tai kettinkikaiteen polun reunaan. Samoin pienet rikkaruohotupsutkin tekisivät pienoispuutarhasta realistisemman. Siihen tarkoitukseen melkein joka pihalta löytynee jotain haarikkoa, mikä näyttää ihan minikokoiselta heinältä. Mutta kuten sanottu myös se haarikko on visusti siellä lumen alla.


Aseta minipuutarhasi paikoilleen ja muista ihastella sitä usein. Sumuta ja kastele kasveja tarpeen mukaan. Ennen ensimmäisiä kasteluita kannattaa kokeilla kasvualustan kosteutta ihan sormella pintaa syvemmältä, että pääsee selville kasvualustan kosteudesta. Muista myös lannoittaa kasvejasi. Uuden kasvualustan ravinteet riittävät kasvien koosta ja multamäärästä riippuen muutamasta viikosta kuukauteen. Mikäli eri kasvien lannoitetarpeet erovat toisistaan kovasti, voit käyttää kastelulannoitteen sijasta kasvien juurille laitettavia lannoitetikkuja tai -helmiä.

Tarkkaile kasveja myös mahdollisten tuholaisten varalta ja ryhdy tarvittaviin toimenpiteisiin ajoissa. Leikkaa kasveista huonot lehdet pois ja korvaa tarvittaessa koko kasvi uudella. Tarkkasilmäinen saattoi jo huomata, että tässäkin istutuksessa jouduin korvaamaan hahmotelmakuvassa olleen pienilehtisen piilean lankaköynnöksellä. Piilean multapaakku jäi istutuksessa hieman liian ylös ja koko kasvi kuivahti muutamassa päivässä rumaksi. Osasyy saattoi olla myös pakkaskeleissä, minkä aikana nämä kasvit ostin.



1 kommentti:

Kommentti piristää aina! Kiitos. / Thank you for your comment!